El meu fill se’n va de colònies: com en poden gaudir de manera segura
Por: RACC Blog
Campaments d’estiu, colònies, cursos d’idiomes a la muntanya… Quan acaba l’escola molts nens canvien els pupitres i els parcs urbans per piscines, boscos i tendes de campanya. Conèixer algunes mesures bàsiques de seguretat pot evitar-los més d’un ensurt. La Generalitat de Catalunya ha elaborat un manual molt pràctic sobre le tema del qual recollim les recomanacions principals.
Bàsics a la motxilla
Llanternes, cantimplores, crema de portecció solar, una gorra, un impermeable i la targeta sanitària han de formar part de l’equipatge obligatori, igual que peces de vestir còmodes, calçat adequat per a caminar per la muntanya i sandàlies que agafin bé el peu. També es recomanable portar repel·lent de mosquits i ulleres de sol.
Si el teu fill té menys de 14 anys i viatja sense tu, et recomanem que, si encara no ho és, el facis Soci Junior. És gratis i ofereix, entre d’altres avantages, ajuda mèdica professional per qualsevol malestar (tindrà assistència mèdica en les excursions, campaments o viatges d’estudis a qualsevol part del món) . Tenir aquest carnet a la motxilla també és sinònim de tranquil·litat.
Gaudeix de la piscina
Per a evitar el que popularment es coneix com a “tall de digestió” no es pot entrar de cop a l’aigua després de menjar, s’ha s’ha estat al sol durant una bona estona o si s’ha fet exercici físic intens. I per a moure’s per l’entorn de la piscina i les dutxes, són indispensables les sandàlies de bany, que eviten infeccions i possibles relliscades.
D’excursió per la muntanya
El teu fill ha de tenir clar que mai no ha d’anar sol a la muntanya, per a evitar que es perdi o pateixi un accident: és important no allunyar-se del grup i seguir els camins senyalitzats. No ha de portar molt pes a la motxilla de les excursions (es recomana un màxim de 3 kg per a nens de 6 i 7 anys, que pot arribar fins als 12 kg per als de 16 i 17 anys) i hi ha de portar tot el necessari (fruits secs, cantimplora, llanterna…); les mans han de quedar lliures perquè gràcies a això podrà evitar possibles caigudes.
Caminar per la carretera
Quan no hi ha més remei que fer alguna part del trajecte d’una excursió seguint el camí d’una carretera, és important que el teu fill sàpiga que cal anar sempre per l’esquerra i per la vorera. El grup ha de desplaçar-se en línia i, si caminen de nit, és molt recomanable anar amb armilles reflectants homologades i amb llanternes, sobretot el primer de la fila (la llum ha de ser blanca) i l’últim (millor amb una llum vermella). Per a creuar la carretera cal triar sempre zones on la visió sigui màxima.
Què cal fer en cas de tempesta
Si es produeix quan estan a l’interior d’un refugi o casa de colònies, explica-li que per a reduir el risc d’accidents a causa del corrent d’aire cal tancar les portes i finestres. També cal evitar els terres mullats i no apropar-se a objectes metàl·lics.
Si la tempesta els sorprèn en plena muntanya cal recordar-los que no s’han de posar mai sota un arbre, resguardar-se en una cova o tocar parets mullades. Tampoc ha de sortir corrents i, evidentment, no obrir el paraigües en cas que en porti un.
Sobretot, has d’estar informat
I recorda que no només és important que ell estigui protegit, sinó que també tu has d’estar informat de amb qui està i on al llarg dels dies que duri el viatge. Quina ruta farà? Qui és el seu monitor? En cas d’haver de localitzar-lo, on caldrà que truquis? Són dades bàsiques que hauràs de tenir en cas d’haver de contactar amb ell per algun imprevist.
Bones colònies pels fills i bones vacances i descans pels pares que es queden a casa :-)!