Infants més segurs a les platges i a les piscines
Por: RACC Blog
El bon temps i les vacances conviden a anar a platges i piscines en família. Els nens acostumen a passar-s’ho molt bé donant-se una capbussada i jugant a la sorra, encara que mai s’han d’oblidar els possibles perills de l’aigua per a ells.
Els ofegaments són un dels principals. L’Associació Espanyola de Pediatria (AEP) ho deixa clar: suposen la segona causa de mort entre els joves. Segons dades del Ministeri de Sanitat, 39 menors de 19 anys van morir per aquest motiu el 2012 (27 no arribaven als 10 anys). “No obstant això, el més important és que aquests perills es poden evitar de forma molt senzilla, respectant les normes de seguretat i adoptant certs comportaments”, adverteix el Ministeri en una completa guia sobre el tema.
Precaucions a la platja
- Vés sempre a platges i piscines amb socorristes.
- Banya’t només quan onegi la bandera verda. Predica amb l’exemple i no facis una capbussada davant dels teus fills si hi ha bandera groga. Encara que el bany està permès heu de tenir en compte que certes circumstàncies (com un onatge una mica fort) podrien posar-los en perill. Explica’ls, també, el risc que comporta nedar prop d’espigons o roques o de fer-ho per fora de les boies que limiten la zona de banys.
- Vigila els nens tothora. Tot i que el menut sàpiga nedar és important tenir-lo sempre localitzat (si sou un grup d’adults podeu fer torns). Fes-li saber també que t’ha d’avisar sempre que vulgui entrar a l’aigua.
- No deixis els més petits sols: tingues en compte que un nadó pot ofegar-se en 30 centímetres de profunditat. Encara que utilitzin xurros, maneguets o bombolles, sempre has d’estar a prop seu.
- Compte amb els matalassos. En cas de corrents se’ls podrien emportar i arrossegar el nen mar endins amb rapidesa.
- Tirar-se de cap, prohibit si no es coneix bé la zona. Segons dades de la Creu Roja Espanyola, les capbussades a l’aigua són la causa del 6% de les lesions medul·lars a Espanya. És imprescindible conèixer prèviament la profunditat i si el fons és rocós o no.
Menys risc a la piscina
- Un calçat adequat pot evitar relliscades. El millor és que utilitzi sandàlies de goma, antilliscants i que subjectin bé el peu quan estigui fora de l’aigua. Explica que córrer per la vora de la piscina (molt relliscosa a causa de l’aigua) o empènyer altres nens pot ser perillós.
- Tobogans i trampolins. S’han de llençar sempre drets i amb els peus per davant, cap a l’aigua.
- Si tens piscina a casa, instal·la-hi una tanca protectora per evitar possibles caigudes. Des del Ministeri de Sanitat recomanen que tingui una alçada d’1,2 metres i que no es pugui escalar. La tanca, a més, ha de tenir tancament de seguretat i poder-la tancar mentre no es fa servir la piscina.
- Recull totes les seves joguines de dins de la piscina. Evitaràs que, al moment menys pensat, intenti fer-ho ell o un altre nen.
- En el cas que tinguis una petita piscina inflable, buida-la sempre després d’utilitzar-la.
El següent vídeo d’una empresa especialitzada en cobertes de piscina pot ser-te d’utilitat perquè el teu fill sigui més conscient de com ha d’actuar.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=5GXHczY8tYI?rel=0&w=640&h=360]Altres perills que cal tenir en compte
- Cremades: Aplica el protector solar adequat al seu fototipus de pell i renova’l després de sortir de l’aigua o, en tot cas, com a mínim cada 2 hores. Les samarretes de protecció solar, utilitzar una gorra amb visera i no caminar descalç per la sorra també redueixen el risc de cremades.
- Deshidratació: Per evitar-la tingues sempre a mà aigua freda (una nevereta pot ser-te molt útil) i ofereix-n’hi quan surti de l’aigua.
- Picades de medusa: adverteix-li que aquests animals poden picar i que, si en veu una, és millor que se n’allunyi i avisi un adult. Tampoc ha de tocar una medusa morta a la vora, perquè el seu poder urticant persisteix fins a 24 hores. Si malgrat les precaucions li ha picat una, renta la zona amb aigua marina (mai dolça) i acudeix al lloc de primers auxilis més proper.
- Otitis del nedador. Per evitar aquesta infecció d’oïda tan molesta, després del bany demana-li que inclini el cap cap a ambdós costats i asseca-li bé les orelles amb una tovallola neta i seca.
- Tall de digestió: Tant la Creu Roja com el Ministeri de Sanitat recomanen esperar dues hores després de dinar, sobretot si el menjar ha estat copiós. L’ideal seria entrar sempre a poc a poc a l’aigua, per anar aclimatant-se al canvi de temperatura. Explica que si es troba molt cansat o té molt fred surti de l’aigua ràpidament i avisi un adult.
I recorda que si el teu fill és Soci Junior, entre altres serveis, podrà tenir ajuda mèdica davant qualsevol malestar, tant si viatja amb tu com si no.